Skiferie i Alpene

Helt siden 70-tallet har det vært populært blant Nordmenn å reise på skiferie til Alpene. Her kommer en reisemålsguide for ski- og brettkjørere basert på mine egne erfaringer.

Greit, vi har gode forhold for brett- & skireiser  hjemme også som i f.eks. Trysil, Hemsedal, Hafjell. Men i Alpene er skisystemene større og prisnivået lavere så derfor burde en ski reise til Alpene være noe du vurderer hvis du aldri har vært der før og har lyst på nye ski opplevelser.

Fra de Sveitsiske Alper Bilde fra João Máximo, https://www.flickr.com/photos/joaomaximo/

Fra de Sveitsiske Alper
Bilde fra João Máximo, https://www.flickr.com/photos/joaomaximo/

VERBIER, Sveits
Antall innbyggere: 2900
Høyde over havet: 1500 m
Høyeste kjørehøyde: 3330 m
Total løypelengde: 414 km
Vurdering av stedet: Verbier er min personlige favoritt blant alpedestinasjonene. Her finner du de svarteste av løyper, men også løyper passende for de som ikke er racer`n i bakken. For de tøffeste er det verdt å vurdere heliskiing. Husker dere James Bond-filmen hvor Bond i en scene blir jaget nedover fjellet?  I tilfelle dere ikke visste det så var det ikke Roger Moore som unngår skuddsalvene med eminente unnamanøvrer i denne scenen. Statisten finner du nå i Verbier hvor han jobber som skiinstruktør med tittelen Professeur de Ski. Verbier har ellers et ikke så lite jetset-preg over seg. Prinsessan Madde er en av flere celebriteter som ofte ferierer her. Verbier er absolutt ikke blant de rimeligste reisemålene i Alpene, men holder likevel et lavere prisnivå enn i den Norske fjell-heimen. Verbier var innspillingsted for den legendariske filmen Selskapsreisen 2 (Snowroller) med Stig Helmer (Lasse Åberg) og Ole Bramserud (Jon Skolmen) i hovedrollene. Verbier har et meget bra utelivstilbud generelt. På Hotel Le  Farinet har du alt, den livligste afterskien, den cooleste loungebaren og den beste nattklubben.

CHAMONIX, Frankrike
Antall innbyggere: 13000
Høyde over havet: 1035 m
Høyeste kjørehøyde: 3842 m
Total løypelengde: 170 km
Vurdering av stedet: Ekstremskikjørernes paradis. Her finnes det nok av utfordringer også for de mest proffe. Noen synes derimot det er litt minus at skisystemene ikke er sammenhengende slik at det blir en del busskjøring hvis man skal teste flest mulig løyper. Ellers er Chamonix en koselig by med et alpinhistorisk sus over seg. Det første vinter-OL ble arrangert her i 1924. Hva med utelivet? det er bra!

Det er et imponerende fjellmassiv rundt Chamonix. Bildet er hentet fra Flikcr-profilen til Tom Fahy. https://www.flickr.com/photos/phahie/

 

Aiguille du Midi er et fjell i Mont Blanc-massivet i De franske Alpene med en høyde på 3842 meter over havet. Hit kommer du deg opp med heis fra Chamonix. Bildet er hentet fra Flickr og tilhører Rune. https://www.flickr.com/photos/runekrem/

Aiguille du Midi er et fjell i Mont Blanc-massivet med en høyde på 3842 meter over havet. Hit kommer du deg enklest opp med heis fra Chamonix.
Bildet er hentet fra Flickr og tilhører Rune.
https://www.flickr.com/photos/runekrem/


ISCHGL, Østerrike
Antall innbyggere: 1500
Høyde over havet: 1377 m
Høyeste kjørehøyde: 2872 m
Total løypelengde: 234 km
Vurdering av stedet: Ischgl har alt. Masse flotte bakker, bra afterski og uteliv generelt. Mange gode restauranter. Har som oftest mye bra vær. Noen synes derimot at det er blitt litt mange russiske turister der etterhvert.

Fra Ischgl. Alltid bra med en pust i bakken med litt godt drikke til. Bildet er hentet fra Flickr-kontoen til Daniel Friedle https://www.flickr.com/photos/danielfriedle/

Fra Ischgl.
Alltid bra med en pust i bakken med litt godt drikke til.
Bildet er hentet fra Flickr-kontoen til Daniel Friedle
https://www.flickr.com/photos/danielfriedle/

 

ST. ANTON, Østerrike
Antall innbyggere: 2680
Høyde over havet: 1304 m
Høyeste kjørehøyde: 2650 m
Total løypelengde: 280 km
Vurdering av stedet: St. Anton er kanskje det alpereisemålet flest nordmenn har et forhold til. St. Anton er kjent for bra bakker og livlig uteliv/afterski. Legendariske Krazy Kangaroo og Moozerwirth har holdt det gående som populære afterski-utesteder i årtiender og er still going strong. I denne koselige Tyrolerbyen finnes det i tillegg flere bra restauranter. St. Anton var arrangør av VM alpine grener i 2001, noe som jo er et kvalitetstempel for bakkene.

VAL D`ÌSERE, Frankrike
Antall innbyggere: 1753
Høyde over havet: 1850 m
Høyeste kjørehøyde: 3450 m
Total løypelengde: 300 km
Vurdering av stedet: Val d`Isère er et sted hvor det har vært bosetning i 100-vis av år. Det betyr at denne byen har sjel og ikke er en oppbygd turistdestinasjon som f.eks. Val Thorens. Her finner du varierte utfordringer i bakken som burde passe de fleste. Val d`Isère arrangerte alpine grener under OL i Albertville i 1992. I 2009 var det VM her. Legg til at de regelmessig arrangerer world cup så skjønner alle at her er det ypperlige forhold for de som ønsker å kjøre fort på ski eller brett. Nevner til sist at her finnes også flere bra restauranter i tillegg til bra uteliv generelt for de med lakenskrekk.

VAL THORENS, Frankrike
Antall innbyggere: 2500
Høyde over havet: 2350 m
Høyeste kjørehøyde: 3230 m
Total løypelengde: 600 km
Vurdering av stedet:  Bor du i Val Thorens har du tilgang til et av verdens aller største skisystemer. Byen ble bygd på 70-tallet på bakgrunn av kun et kriterium. Her lå nemlig alt tilrette for å lage et fantastisk skisystem. Noen hevder at byen ikke er så hyggelig og minner med sine alle høyblokker om Stovner! Som gammel Stovner-ramp er ikke dette noe minus for meg :). Ønsker du et snøsikkert alternativ med “uendelig” antall løyper bør du vurdere Val Thorens.

Bildet er hentet fra Flickr-profilen til Dave Buckley. https://www.flickr.com/photos/amnesia_x/

Val Thorens. Bildet er hentet fra Flickr-profilen til Dave Buckley.
https://www.flickr.com/photos/amnesia_x/

 

CERVINIA, Italia
Antall innbyggere: 800
Høyde over havet: 2050 m
Høyeste kjørehøyde: 3883 m
Total løypelengde: 350 km
Vurdering av stedet: Cervinia har den ganske sjeldne kombinasjonen at det regnes for å være både snø- og solsikkert. Her ferierer du med fiffen fra de Italienske storbyene. Mange av de kan knapt stå på ski, men for de er det viktigere å se bra ut i den nyeste skidressen og de dyreste solbrillene. Her i Italias høyest beliggende skisted kan du kombinere sol, god mat og skikjøring på en behagelig måte. I Italia har de ikke afterski ala den i Østerrike eller her i Norge.

CHAMPOLUC, Italia
Antall innbyggere: 343
Høyde over havet: 1587 m
Høyeste kjørehøyde: 3260 m
Total løypelengde 180 km
Vurdering av stedet: Champoluc er en liten skidestinasjon. Her finnes det noen få barer og restauranter og praktisk talt ingen shopping. Fordelen med Champoluc er at det er lite trengsel i bakken og ingen heiskøer. Her kan du ha bakkene nesten for deg selv og ta deg ned fjellet i brede og velpreparerte traseer. Italienere generelt er ganske dårlige skikjørere så derfor har de laget bakker slik at de skal komme seg helskinnet ned til byen. I Italia har de ikke afterski ala den i Østerrike. Etter dagen i bakken blir det å sette seg rolig ned med en kopp kaffe eller noe annet godt å drikke i glasset.


Hvordan reise til Alpene?
Alpereiser  er Nordens største arrangør av pakkereiser til Alpene og har tilbud til flere av reisemålene presentert over.
En annen arrangør er Langley, men de er hovedsaklig spesialisert på Franske Alper. De arrangerer i tillegg skireiser til Canada.
Det samme har også Escape Travel nylig startet med. Nord Amerikas beste skidestinasjon, nemlig Whistler er deres spesialitet.
Alternativt kan du vurdere å lage en pakke selv ved å booke flyreisen hos f.eks. hos SAS eller Norwegian og bestille bostedet separat. Da kan du muligens spare noen kroner, men er litt mer rettsløs skulle noe uforutsett inntreffe siden reisen da ikke er omfattet av pakkereiseloven.

Magnus Åsrud
Jobbet mange år med Sportreiser, en gang Norge og Nordens største ski-reisearrangør.