Flyetikette på reisen

Hvor irriterende kan det ikke være når passasjeren foran deg uten forvarsel kliner setet maksimalt tilbake slik at du får spisebrettet i stolsetet foran i magen og kaffen og drinken i fanget?
Eller bør det være en selvfølge at man når man sitter som sardin i boks skal kunne dra setet litt tilbake for å få en smule bedre komfort?

Nylig kunne vi i media lese om 2 flypassasjerer som forårsaket at et fly måtte nødlande etter sete-krangel.
Krangelen skyldes at en mann nektet en kvinne å legge flysetet sitt bakover.

Årsaken til krangelen kommer av at mannen brukte en såkalt «Knee Defender», en mekanisme som man fester til det nedfellbare spisebrettet på seteryggen slik at det blir umulig å legge setet bakover. Begge de 2 passasjerene hadde for dagen tydeligvis lagt igjen sine diplomatiske sider hjemme, og krangelen utartet med vannkasting og utskjelling.

I ettertid har mannen stått frem i media og delvis beklaget sin oppførsel og dels kommet med sin versjon. Denne saken og lignende saker i det siste har startet en debatt om flyetikette.

Fly fra United, som de 2 kranglefantene fløy med.

Fly fra United, som de 2 kranglefantene fløy med.

Vi tror at hvis man følger disse enkle rådene, så er det det beste for alle:

  1. Det er fy fy å legge ned setet mens det er matservering.
  2. Vær høflig og spør først passasjeren bak deg om det greit at du legger ned setet. Ingen normale passasjerer vil nekte deg dette.
  3. Har du spesielle behov som tilsier at du trenger bedre plass? Sjekk om du kan bestille/betale for dette. Å bestille sete ved nødutgang koster som regel ikke mye ekstra.
  4. Vis vanlig høflighet mot medpassasjerer og ikke minst mot personalet i kabinen. Blir du oppfattet som truende kan det oppfattes som en fare for sikkerheten og resultere i en mellomlanding. Å mellomlande er svindyrt for flyselskapet. Den regningen kan bli belastet deg!
  5. Dusj før du skal ut og reise!

Andre ting man kan diskutere som har med flyetikette å gjøre er fulle & høyrøstede folk, barn som sparker i setet foran eller løper uten tilsyn i midtgangen, hvem som har rett til armlenet.
Interresante teamer som vi ikke tar opp denne gang.

Ha en fredfull flyreise neste gang du skal ut på tur!

2 Comments

Legge til en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *